Poté, co Jiří Tatýrek ml. otevřel OK POINT v pražských Stodůlkách, se mu podařilo společně se svým týmem dosáhnout skvělých obchodních výsledků. I díky tomu se letos v květnu přestěhoval na jinou adresu. Nově sídlí blíž centru. Co stojí za tímto úspěchem?
Před rokem a půl jste na Lukách spustil provoz vlastního OK POINTU. Naplnila se vaše očekávání?
Vždy by to mohlo být lepší. Určitě se dá ale říci, že základní představy a cíle vyšly. Rozjezd OK POINTU je praxe k nezaplacení, která mi celkově pomohla v dalším rozvoji. Už dříve jsem chtěl působit v hlavním městě, takže to byl rozhodně krok správným směrem.
Jak složité bylo vybudovat tým?
Historicky jsem měl s budováním týmu a spoluprací se zaměstnanci zkušenosti, nebyla to tedy naštěstí úplná novinka. Důležitá je práce a její výsledek. Nezáleží na tom, zda takový člověk dělá na IČO, nebo je zaměstnancem. Najít kvalitní lidi není ale jednoduché pro žádný OK POINT. Ani ten náš nebyl výjimkou. Část týmu se vyměnila. Někteří z nováčků nestíhali a zpravidla sami odešli. Někdy třeba už po prvních 14 dnech, co k nám nastoupili.
Podle jakých kritérií si vybíráte kolegy do týmu?
Jak jsem už v předchozí odpovědi naznačil, lidé v týmu by měli být pracovití a měli by mít snahu učit se novým věcem. Velkou roli ve výběru hraje šestý smysl. Říkám si, zda bych jel s takovým uchazečem třeba na dovolenou. Inspirací jsou mi ale i jiní. Příkladem je autor řady motivačních publikací Brian Tracy, od něhož se rád přiučím.
Do jaké míry se vám daří zvyšovat hodnotu Net Promoter Score?
Pravidelně obvolávám klienty nových kolegů. Zpravidla jsou ochotní se se mnou bavit. Ve většině případů nás chválí, což je samozřejmě potěšující. Negativních reakcí je naštěstí minimum.
Daří se vám využívat i spolupráci s partnery?
Každý v týmu aktuálně spolupracuje s jedním až dvěma partnery. Do konce letošního roku bychom chtěli tento počet navýšit, aby se zvýšil v průměru až na pět takových spolupracovníků.
Proč jste se s týmem přesunul v květnu do OK POINTU na Vinohradech?
Na začátku letošního roku jsem začal hledat nové prostory. Když se ukázalo, že ceny pronájmů v centru města jsou drahé a valná většina prostor není zařízená, využil jsem nabídky stávajícího OK POINTU, který na Vinohradech už předtím fungoval. Prostory jsou dostatečně velké. Našim potřebám vyhovují. Sám tyto prostory docela dobře znám, zhruba před třemi lety jsem je po určitou dobu využíval. Jak jsem řekl na začátku, Praha byla mým cílem už dlouho.
Máte v plánu rozšířit svoje aktivity i do dalších měst?
V současnosti pracuji hlavně v Praze a Ostravě. Většina členů týmu ale z hlavního města nepochází, takže je možné, že budeme časem expandovat i jinam. Nechávám tomu přirozený vývoj.
Jak moc své kroky konzultujete s tátou, který je úspěšným obchodním ředitelem a má v Ostravě kancelář?
Pro mne osobně to bylo vždy těžké, protože jsem až donedávna jakékoliv rady moc nepřijímal. Teprve v posledním období se to zlepšilo. S tím, jak jsem starší, tak se přeci jen nechávám více inspirovat i těmi nejbližšími. S tátou konzultuji například personalistiku, tedy oblast práce s lidmi a zapracovávání nováčků.
Co dalšího vás v práci motivuje?
Kromě rad mého otce je pro mne zásadní pomoc Viléma Podlisky. Zapomenout nelze ani na skvělé čtvrtky s Radimem Štantejským a Dagmar Zdrubeckou, které se točí okolo OK POINTŮ. Líbí se mi, že se ve firmě vše podstatné sdílí. Nechávám se inspirovat napříč svým ředitelstvím i od ostatních kolegů. Rád bych za podporu poděkoval celému týmu a samozřejmě i mé přítelkyni.
Jak často se do Ostravy vracíte?
Doteď jsem tam jezdil každý týden na dva až tři dny. Nově to bude o trochu méně. Plánuji, že v Praze budu tak týden a půl a zbytek času strávím na severu Moravy.
V čem jsou klienti v Praze a Ostravě odlišní a v čem jsou třeba i stejní?
V hlavním městě je o trochu bonitnější klientela. Z pohledu efektivity finančního plánu to však nehraje tak zásadní roli. Lépe tu ale v každém případě rozumí tomu, co dělá finanční konzultant a jak může pomoci. O investování toho vědí mnohdy více, bývají v tomto směru vzdělanější.
Jaká místa jste si za dobu, co v hlavním městě působíte, oblíbil nejvíce?
Mám rád restaurace. Často navštěvuji na Smíchově třeba Wine Food. Spokojený jsem ale i na Lukách, kde jsem měl doteď OK POINT a stále tu bydlím. Nevadí mi, že Stodůlky nejsou v centru. V Praze je všechno blízko. Spousta míst je zde pro mne stále nová. Dá se odsud navíc letadlem rychle doletět do různých destinací po celém světě.
Jak tedy trávíte volný čas, když zrovna nepracujete?
Co se týká cestování, létáme s přítelkyní nejraději do Dubaje. V Praze se kromě návštěv restaurací věnuji cvičení, boxu nebo si zahraji tenis.